Bel Fıtığı

Omurganın alt kısmında diskler, omurlar arasında yer alan ve çeşitli işlevlere sahip yapılar olan intervertebral yapıdadır. Diskin dış kısmı kollajen lamel liflerden, iç kısmı ise jel yapıdan oluşur. Diskler omurgaya gelen darbeleri emer ve bu darbelerin omurlara ve sinir köklerine zarar vermesini engeller, omurganın esnekliğini artırır, bu sayede bel ve sırt bölgesindeki hareket kabiliyetini sağlar, omurların yerinde kalmasını ve stabilitesini sağlar, omuriliğin ve sinir köklerinin korunmasına yardımcı olur.

Bel fıtığı, genellikle omurganın alt kısmındaki lomber bölgede, özellikle L4-L5 ve L5-S1 omurlarının arasında oluşur. Daha az olarak da L3-4 ve L2-3 mesafelerinde görülür. SBu bölgeler, vücudun ağırlığını taşıyan ve günlük hareketler sırasında en fazla stres altındaki bölgelerdir.

Bel Fıtığı Sebepleri

Omurlar arasındaki disklerin yerinden kayması veya yırtılması sonucu, disklerin dış kısmı (annulus fibrosus) zayıflar ve iç kısmı (nucleus pulposus) dışarı doğru çıkması sebebiyle oluşan bir durumdur.

Bel Fıtığı Semptomları:

  • Belin alt kısmında, kalça ve bacaklara yayılan ağrı. Bu ağrı genellikle keskin veya yanıcı bir nitelikte olabilir.
  • Bacak boyunca uzanan ağrı (Siyatik ağrı), bel fıtığı nedeniyle sinir köklerine baskı yapılması sonucu ortaya çıkar. Genellikle bacakta arka veya yan tarafında hissedilir.
  • Belden bacaklara, özellikle de ayak parmaklarına kadar uzanan uyuşma veya karıncalanma hissi.
  • Bacaklarda zayıflık veya güçsüzlük. Bu durum, hareket etmekte zorluk çekmeye neden olabilir.
  • Bel bölgesinde rahatsızlık nedeniyle normal hareketlerin kısıtlanması. Örneğin, öne eğilme veya bükülme zorluğu.
  • Uzun süre oturma, ayakta durma veya ağır kaldırma gibi aktiviteler sırasında ağrının artması.
  • Nadir olsa da ciddi durumlarda omurilik üzerindeki baskı nedeniyle idrar veya bağırsak kontrolünde zorluk yaşanabilir.

Bel Fıtığı Tedavisi:

Fizik Tedavi ile kasların güçlendirilmesi ve esnekliğin arttırılması hedeflenir.   

Sinir köklerine yakın bölgeye yapılan bu enjeksiyonlar, yangıyı azaltarak ağrıyı hafifletebilir.

  • Mikrodiskektomi (Fıtıklaşmış disk parçasının mikroskop altında çıkarılması),
  • Mikrodekompresyon (Sinir köklerine baskı yapan omurga kısmının (lamina) çıkarılması)
  • Spinal Füzyon (Omurların kaynaştırılması, bu sayede stabilitenin artırılması)

Ameliyat sonrası fizik tedavi, iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır ve hareket kabiliyetini artırır.

Düzenli egzersiz yapmak, kilo kontrolü sağlamak, ergonomik oturma pozisyonları benimsemek ve ağır kaldırmaktan kaçınmak bel sağlığını korumak için önemlidir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

Fıtıklaşmış disk parçasının çıkarılması, sinir kökleri üzerindeki baskının azaltılması, ağrının, uyuşmanın ve diğer semptomların hafifletilmesi amacıyla cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Ameliyat, özel büyütme cihazları (mikroskop) ve ince cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilir. Mikrocerrahi, çevre dokulara ve sinir köklerine oluşabilecek zararların önüne geçer. Geleneksel yöntemlere kıyasla daha küçük kesiler yapılır, bu da iyileşme sürecini hızlandırır ve ağrı seviyesini azaltır. Ameliyat süresi genellikle 45 dakika- 1 saat arasında değişir. Ancak bu, fıtığın boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak değişebilir. Hastalar genellikle 1 gün içinde taburcu olabilir.

 

Operasyon Süresi

Anestezi

Hastanede Yatış

İyileşme Süresi

İşe Dönüş

45 dakika-1 Saat

Genel veya Epidural Anestezi

1 Gün

2 Hafta

7-14 Gün