Mevsim geçişlerinde boyun ağrıları arttı. Özellikle gün içerisindeki sıcaklık akşam üzeri yerini ciddi serinliğe bırakmaya başladı. Sonbaharın bu özelliğiyle beraber vücudumuzda terleme ve soğumaya en ciddi cevap veren korumasız bölgemiz boynumuz sinyal vermeye başladı.

Boyun ağrısı ve tutulması sıklaştı ise dikkatli olmak gerekir. Sık boyun tutulmalarının sebebi sizin yaptığınız basit yanlışlardan ibaret olabilir. Ama altta yatan çok daha ciddi sebep varsa ihmal etmemek gerekir.

NE ZAMAN BİR HEKİME BAŞVURMALIYIM?

Boyun kilitlenmesi, tutulması, boyun ağrısı ile kol ağrısı, omuz ağrısı, ellerde uyuşma, kolda güç kaybı, gece uyandıran kramplar ve benzeri şikayetler çok önemlidir. Daha ileri safhalarda baş ağrısı, baş dönmesi, ayakta duramama, dengesizlik, ellerde ve kollarda kas kayıpları ve hatta idrarını tutamama gibi şikayetlerle gelebilir. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisine başvurması için en son raddedeki şikayetlerin başına gelmesini beklememek lazım.

BOYUN FITIĞI ANİDEN GELİŞİR Mİ?

Bazen bir süreç dahilinde adım adım şikayetler ortaya çıkabilir. Öncelikle boyun tutulması ile başlar, ilerleyen dönemde boyun ağrısının artması ile devam eder. Bunlar sonrasında kollara yayılan ağrı ve uyuşma doktora gitmek için en önemli şikayetlerdir. Fakat bir travma sonrası, ani ve ters hareket sonrası bu şikayetlerin çok daha gürültülü olarak karşımıza çıkabileceği söz konusudur. Bu bağlamda direk olarak hasta bir kuvvet kaybıyla, bir omurilik bası tehdidiyle bize ulaşabilir. Çünkü boyun omurları çok korumasız olması sebebiyle tüm travmalarda ilk tepki veren ve zarar gören yerdir.

HER BOYUN FITIĞI AMELİYATLIK MI?

Asla bu korku yüzünden hekime başvurma zamanınızı geciktirmeyin. Basit birkaç önlem ile başa çıkabileceğiniz problem iken çok da karmaşık tedaviler zinciriyle karşı karşıya kalabiliriz. Ama yine de bunun başında ilk seçeneğimiz ameliyat olmayacaktır. Henüz yeni oluşmuş bir boyun fıtığında fizik tedavinin yeri oldukça fazladır. Bazen algoloji yaklaşım adı altında radyo frekans lazer yapabiliriz, bazen sadece medikal tedaviyle hastayı takip ederiz, bazen sadece duruş pozisyon bozukluğunu düzelterek tedavisini destekleyebiliriz. Baktığımız en önemli şey omurilik basısının derecesi ve sinirlerin durumu.

KİMLER AMELİYAT OLMALI

Gecikmiş bir boyun fıtığının belirtileri arasında olan ayakta duramama, dengesizlik, kuvvet kayıpları ve kas erimeleri ameliyat olma zorunluluğunu ortaya koyar. İlk planda medikal tedaviye cevap vermeyen ve fizik tedavi uygulamasında aşama kaydet edemediğimiz hastaların algoloji yaklaşım ile ağrılarını ortadan kaldırmak amacın da oluyoruz. Radyo frekans lazer ile diskin içerisinde yüksek dereceli reaksiyon oluşturup diskin küçülmesine sebep oluyoruz. Bu da baskıyı azalttığı için hasta rahatlıyor. Bu tedaviler aşamasında gelişebilecek en ufak bir kuvvet kaybı, artan ağrılar ve hayat konforunun bozulması ameliyat için aday hasta konumuna sokar.

MİKROCERRAHİ İLE AMELİYAT NASIL BİR TEKNİK?

Eski ameliyat teknikleri özellikle boyun fıtıklarında uygulandığında katastrofik sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyorduk. Bu eski tekniklerde omurilik zedelenmesi olabileceği gibi, ses telleri hasarından tutunda yutma borusu delinmesine hatta şah damarı yırtılmasına kadar tehlikeleri vardı. Bu korkunç olan teknikler artık tarihte kaldı. Mikrocerrahi teknik ile mikroskop altında 40 kat büyütülerek detaylı ve hassas bir temizlik yapılması; başarının%99 lara kadar çıkmasına, ameliyat yerinin 1.5 santim olması sebebiyle keskin değil ayırma yöntemiyle giriş esnasında normal dokuları koruyarak yapılması sebebiyle ek bir problemi oluşturmamaktadır.

MİKROCERRAHİ SONRASI İŞE DÖNÜŞ

Yaklaşık 1 saat süren ameliyattan sonra hastanın odasında 1-2 saat dinlenmesi, NARKOZDAN UYANMASI SONRASI mobilize olması, 1 gün hastanede istirahat sonrası da evde 3-5 gün dinlenmeye devam etmesi yeterlidir. Bir hafta süreyle kullanmasını istediğimiz bir boyunluk eğer rahatsız etmezse onunla iş başı yapabilir. Ama kendisine biraz zaman ayırıp, güzel bir tatil yapıp 2 hafta içerisinde işe başlaması hem daha motive edici hem de yaranın daha iyileşmesine sebep olur.

AMELİYAT SONRASI DİKKAT EDİLECEKLER

Ameliyattan sonra hemen başlayan egzersiz programı hastanın boyun kaslarını güçlendirmek için olmazsa olmaz kurallardan biridir. Boyun destekli yastık kullanması, duruş ve pozisyonunu her daim koruması ve omurgasına dikkat etmesi istenir. Ama en çok istediğim ameliyattan korkuları ile baş başa kalıp gerçek tedavilerden uzak kalmamaları. Ameliyattan korkmayın geç kalmaktan korkun, doğru yerde doğru adreste doğru tedavinizi yaptırın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.